Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Λόγια της Αγίας Σοφίας της δια Χριστό σαλής

 Αχ, αν κάνουμε ένα καλό, λέμε κάναμε έναν καλόν. Με ποια δύναμη κάναμε το καλό; Με την δύναμη του Θεού· έδωσέ σε ο Θεός ευλογία και έκανες το καλό.

Πρώτα τον Θεόν να τιμάτε, ύστερα την Παναγίαν, ύστερα τους Αγγέλους, ύστερα του Αποστόλους, ύστερα τους Αγίους. Οι Απόστολοι όλοι εσταυρώθηκαν όπως ο Χριστός.

Οι Άγγελοι μιλάνε κάθε μέρα. Ο Θεός στέλνει τους Αγγέλους, για να δουν αν ο κόσμος μετανοεί. Οι Άγγελοι γέμισαν το σύννεφο.

Μικροί μεγάλοι να έρθουν στην μετάνοια, να μετανοούν. Να γνωρίζουν ότι ο Θεός είναι επάνω. Αυτοί δεν το γνωρίζουν , σαν τα άλογα ζώα τρώνε την Παρασκευή.Παρακαλώ τον Θεό να μετανοούν, αυτί δεν μετανοούν.

Σας παρακαλώ, όποιος κάνει υ υπομονή , χαρά σ' αυτόν. Όποιος κάνει υπομονή, σαν τον ήλιο θα λάμψει. Πολλή υπομονή να κάνετε.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου, του Πρεσβυτέρου 
Γιορτάζουμε σήμερα 22 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου, του Πρεσβυτέρου από την Άγκυρα, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Άγιος Βασίλειος άθλησε επί αυτοκρατορίας του Ιουλιανού του Παραβάτη 360-363 μ.Χ. Τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Σατουρνίνο, ότι κορόϊδευε και κατηγορούσε τις ενέργειες του Ιουλιανού κατά της Εκκλησίας. Τότε διατάχθηκε από τον έπαρχο να ομολογήσει δημόσια τη άρνηση της πίστης του στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Ο Άγιος Βασίλειος ο πρεσβύτερος, τότε, χαμογέλασε στην απαίτηση αυτή του έπαρχου και δήλωσε ότι η ζωή του όλη άνηκε στο Ευαγγέλιο και Τον Σωτήρα των ψυχών. Όταν ο έπαρχος τον απείλησε ότι θα τον βασανίσει σκληρά αν δεν αρνηθεί το Χριστό, τότε αυτός απάντησε: «Πώς δε, ενόμισας ότι εγώ θα ήρνούμην τον Χριστόν, αφού και ο τελευταίος εκ των πιστευόντων εις Αυτόν λαϊκών της ενορίας μου, είναι πρόθυμος να χύση το αίμα του δια την Αγίαν μας πίστιν;»
. Ο έπαρχος Σατουρνίνος, τότε, τον βασάνισε και τον φυλάκισε. Μετά από μερικές ήμερες, πέρασε από την Άγκυρα ο αυτοκράτορας Ιουλιανός. Ενημερώθηκε για τον Άγιο Πρεσβύτερο Βασίλειο και διέταξε να τον φέρουν μπροστά του. Άλλα, διαπίστωσε ότι η πίστη του χριστιανού Ιερέα ήταν ακόμη ισχυρότερη. Τότε έδωσε διαταγή και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό τρόπο. Έτσι, μαρτυρικά ο Άγιος Βασίλειος, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 362 μ.Χ.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Οι πειρασμοί στις γιορτές...για να στερηθούν οι άνθρωποι τα θεία δώρα!

8525_1182417613777_1628312489_442587_6853213_n.jpg

- Γέροντα, γιατί στις γιορτές συνήθως συμβαίνει κάποιος πειρασμός;

- Δεν ξέρεις; Στις γιορτές ο Χριστός, η Παναγία, οι Άγιοι έχουν χαρά και κερνούν, δίνουν ευλογίες, δώρα πνευματικά στους ανθρώπους. Εδώ οι γονείς κερνούν, όταν γιορτάζουν τα παιδιά, η οι βασιλείς χαρίζουν ποινές, όταν γεννιέται κανένα βασιλόπουλο ,οι Άγιοι γιατί να μην κεράσουν;
Μάλιστα η χαρά που δίνουν κρατάει πολύ και βοηθιούνται πολύ οι ψυχές. Γι΄ αυτό ο διάβολος ,επειδή το ξέρει αυτό, δημιουργεί πειρασμούς ,για να στερηθούν οι άνθρωποι τα θεία δώρα και να μη χαρούν ούτε να ωφεληθούν από την γιορτή. Και βλέπεις, μερικές φορές στην οικογένεια, όταν σε μια γιορτή ετοιμάζονται όλοι να κοινωνήσουν , τους βάζη ο πειρασμός να ....

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ: Κάνετε υπομονή!

http://www.prionokordela.gr/wp-content/uploads/2011/11/paisios-profiteies5694_400-285x225.jpg 

Όταν ο άνθρωπος προσεύχεται με πίστη, υποχρεώνει τον Θεό κατά κάποιο τρόπο για...
την πίστη του αυτή να του εκπληρώσει το αίτημά του» ; έλεγε ο γέροντας Παϊσιος.
Διαβάσετε όλο το απόσπασμα από το βιβλίο του:

«- Γέροντα, μένει ψυχρή η καρδιά μου στην προσευχή.

Είναι γιατί ο νους δεν δίνει τηλεγράφημα στην καρδιά. Ύστερα στην προσευχή χρειάζεται να εργασθεί κανείς· δεν μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να φθάσει σε κατάσταση, ώστε να μη φεύγει καθόλου ο νους του. Θέλει υπομονή. Βλέπεις, άλλος χτυπάει την πόρτα, ξαναχτυπάει, περιμένει, και μετά ανοίγει η πόρτα. Εσύ θες να χτυπήσεις μια και να μπεις μέσα. Δεν γίνεται έτσι.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ύπουλος τρόπος εισαγωγής του σφραγίσματος

Σιγά-σιγά, μετά την κάρτα και την ταυτότητα, δηλαδή το «φακέλωμα», θα προχωρήσουν πονηρά στο σφράγισμα. Με διάφορα πονηρά μέσα θα κάνουν εκβιασμούς, για να δέχονται οι άνθρωποι το

σφράγισμα στο μέτωπο ή στο χέρι. Θα στριμώξουν τα πράγματα και θα πουν: «Μόνο με τις κάρτες θα κινείσθε. Τα χρήματα θα καταργηθούν». Θα δίνη κανείς την κάρτα στο κατάστημα και θα ψωνίζει,και ο καταστηματάρχης θα παίρνει τα χρήματα από την Τράπεζα. Όποιος δεν θα έχει κάρτα, δεν θα μπορεί ούτε να πουλά ούτε να αγοράζει.

Από το άλλο μέρος θα αρχίσουν...

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Γέροντας Παΐσιος: Ὅ,τι καί νά δεῖτε νά μήν ἀπελπίζεσθε. Τό ἔθνος θά μεγαλώσει

"Θά περάσουμε μία μπόρα. Αὐτοί ποῦ θά περάσουν τήν μπόρα θά δοῦνε καί τίς καλύτερες μέρες. Ἄς εὐχηθοῦμε ὅμως νά μή συμβοῦν στίς μέρες τίς δικές μας γιατί ἐμεῖς πολλά περάσαμε (ὁ κόσμος ἐπέμενε νά μάθει τί εἴδους μπόρα εἶναι αὐτή). Παλαιότερα ὁ κόσμος πίστευε κι ἄν ἄκουγε κάτι τό δεχόταν καί συνετιζόταν. Τώρα τί νά σᾶς πῶ. Ἐσεῖς ξέρω ὅτι πιστεύετε κι ἄν σᾶς πῶ θά στενοχωρεθεῖτε.

Ἐξ' ἄλλου ἀφοῦ πιστεύετε ἀγωνίζεσθε καί δέν ἔχετε ἀνάγκη. Ἄν πάλι τό πῶ σέ ἀνθρώπους ποῦ δέν πιστεύουν...

«Νηστεία σημαίνει πείνα για το Θεό».


«Νηστεία σημαίνει πείνα για το Θεό».
«Μόνο αυτός που ευχαριστεί ζει αληθινά».
π. Αλέξανδρος Σμέμαν. 



Όταν διψάσεις, θα ανακαλύψεις τη γεύση του νερού, που αγνοούσες λόγω της συνήθειας. Βάλε το στόμα σου στο τρεχούμενο νερό και γεύσου τις σταγόνες που σου έκαναν τη χάρη να μείνουν για να σε δροσίσουν.

Όταν πεινάσεις, θα ανακαλύψεις τη γεύση του ψωμιού, που αγνοούσες λόγω της συνήθειας. Φάε το ψωμί σου αργά και ταπεινά. Δέξου το με ευγνωμοσύνη ως δώρο και θα σου είναι πιο γλυκό κι από το μέλι.
Με τη νηστεία που μας διατηρεί σε κατάσταση πείνας, ασκούμαστε να λαμβάνουμε την τροφή και τη ζωή ευχαριστιακά. Να τη λαμβάνουμε ως...

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ... Η ΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ




Η αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 - 843 μ.Χ.). Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ' ο Ίσαυρος (717 - 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική

"Η Εκκλησία όχι μόνο δεν κατέχει τεράστια περιουσία αλλά έχει σημαντικό οικονομικό πρόβλημα"


ImageΗ Εκκλησία όχι μόνο δεν κατέχει τεράστια περιουσία, αλλά αντιθέτως αντιμετωπίζει και σημαντικά οικονομικά προβλήματα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της. Αυτό υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο νέο βιβλίο του που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα συζητήσεων.


Η εφημερίδα «Τα Νέα» φιλοξενεί σήμερα αποσπάσματα του βιβλίου, το οποίο φέρει τον τίτλο «Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου».

Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποιεί πως, αν διακοπεί η μισθοδοσία του κλήρου η Εκκλησία θα διεκδικήσει την επιστροφή όλης της περιουσίας της που έχει δημευθεί. Στο βιβλίο του ο κ, Ιερόνυμος χρησιμοποιεί ακόμα και βαριές εκφράσεις κατά της Πολιτείας, κάνοντας λόγο για «επιδρομή κατά της εκκλησιαστικής περιουσίας», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «από την Παλιγγενεσία και μετά η περιουσίας της Εκκλησίας έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης της Πολιτείας επί περίπου δύο αιώνες».

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ακούω κι εγώ μερικούς ανθρώπους νά λένε ότι φταίει ό πειρασμός, όταν ταλαιπωρούνται, ένω φταίνε οί ϊδιοι πού δέν αντιμετωπίζουν σωστά τά πράγματα

Είναι σωστό, Γέροντα, όταν έχουμε μιά πτώση νά λέμε:
Ό πειρασμός μέ έρριξε;
- Πολλές φορές ακούω κι εγώ μερικούς ανθρώπους νά λένε ότι φταίει ό πειρασμός, όταν ταλαιπωρούνται, ένω φταίνε οί ϊδιοι πού δέν αντιμετωπίζουν σωστά τά πράγματα.
Έπειτα ό πειρασμός, πειρασμός είναι. Μπορεί νά μας έμποδίση άπό το κακό;
Τήν δουλειά του κάνει.
Νά μήν τά φορτώνουμε καί όλα στον πειρασμό.
Ένας υποτακτικός, πού ζούσε σέ μιά Καλύβη μέ τον Γέροντα του, μιά φορά πού έμεινε γιά λίγο μόνος του, πήρε...

π.Παύλος Σαβάμπε Τακούμα-Ο σαμουράι που έγινε ορθόδοξος ιερέας!

Ο π.Παύλος Σαβάμπε Τακούμα ήταν ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας της Ιαπωνίας και ένας από τους τρεις πρώτους ορθοδόξους χριστιανούς.Ήταν γιος ενός σαμουράι και γαμπρός ενός σιντοιστη ιερέα.Ήταν φανατικός εθνικιστής και μισούσε κάθε ξένη επιρροή στην χώρα του.

Για καλύτερη κατανόηση της καταστάσεως στην Ιαπωνία κατα τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα διαβάστε τον βίο του Αγιου Νικολάου Κασάτκιν(ΕΔΩ)-του φωτιστού των Ιαπώνων-απ'όπου και ο θαυμαστός τρόπος με τον οποίο ο π.Παύλος ασπάστηκε την Ορθοδοξία.